Mis on latte art? Milliste kohvijookidega ja kuidas seda teha? Kas latte art’i on võimalik teha ka kodus?
Kas mõnikord on barista rõõmustanud ja üllatanud sind kauni pildiga sinu kohvitassis? Kui jah, siis tead, kui palju silmailu ja head meelt võib selline väike armas žest tegelikult pakkuda. Just see ongi üks põhjuseid, miks aina enam soovitakse oma kohvikus baristasid kohvikunsti tegema õpetada.
MIS ON LATTE ART?
Latte art ehk piimakohvi valmistamise kunst, tähendab baristade poolt kujundite loomist piimakohvi (peamiselt cappuccino) pinnale. Kaunid kujundid tehakse vahustatud piimaga, mida oskuslikult kohvijoogi peale valatakse. Abivahendinda võidakse kasutada ka lusikat.
Vürtsi lisavad kaunid žabloonipildid
Täiendavat silmailu võidakse lisada veel žabloonide abil tehtud piltkaunistustega. Valmislõigatud žabloonid asetatakse kohvijoogi kohale. Kui nüüd raputada sellele žabloonile näiteks kakaopulbrit, jääb selle eemaldamisel valgele kohvipinnale kaunis kujund. See on hea nipp ka koduse kohvijoogi kaunistamiseks.
MIS KOHVIJOOKIDELE SAAB TEHA LATTE ART KOHVIKUNSTI?
Peamine jook, millele latte art’i tehakse, on cappuccino, sest sellel on erinevatest kohvijookidest tassist tulenevalt kõige laiema raadiusega pind, millele joonistada. Kuid levinud on nad ka teiste jookide puhul. Näiteks macchiato ja caffe latte.
KUIDAS TEHA LATTE ART’I?
Latte art’i saaksid ka ise kodus teha. Kuid esmalt on sul vaja korralikku masinat, mis aitaks sul kohvi õigesti valmistada. Hea latte art kunsti aluseks on värskelt jahvatatud kohvi koos selle pinnale tekkiv crema kihiga ning korraliku tekstuuriga vahustatud piim.
Koduses majapidamises reeglina käppmasinaid ei ole. Baristad kasutavad aga just nende piimavahustamise funktsiooni. Väga hea alternatiiv on sel juhul JURA automaatne piimavahustuskannuga, millega õnnestub perfektne piimavaht igal korral.
LATTE ART VÕISTLUSED JA KOHVIKUNSTI ÕPPIMINE
Üle maailma korraldatakse latte art’i võistlusi, kus lisaks kaunitele kujunditele hinnatakse veel teostuse kiirust, kreatiivsust ja mitmeid muid tegureid.
Sellise kohvikunsti tehnika õppimine võtab aga ka väga vilunud kohvimeistritel omajagu aega. Mängivad siin ju rolli nii kohvijoogi kvaliteet, piimavahu tekstuur kui ka selle õige peale valamine.Lisaks iga barista kunstimeel ning oskuslik abivahendite käsitlemine.
Kõik see õppimine on aga aega väärt kuna kasvõi kaunis piimavahune naerusuu, mis su tavapärases espressotassis sulle hommikul vastu naeratada võiks, loob rõõmsa alguse kogu su päevale.