Espresso sünnilugu

Minu itaallasest sõber ostis 2000. alguses tagasi pisikese hotelli maalilises Montecatini linnas, mis asub Toscana maakonnas ja Firenzest ca 45 km kaugusel. Tema juures hotellis hommiku-, lõuna- ja õhtusööke nautides üllatas mind itaallaste tegelik kohvijoomise traditsioon – itaallane piirdub päevas kolme tassikese espressoga, reeglina iga kord pärast sööki. Cappuccinot juuakse harva ja kui üldse, siis ainult hommikusöögi juurde.

Kohvi nagu ka kõigi teiste armastatud toiduainete valikusse ja valmistamisse suhtuvad itaallased äärmise tõsiduse, isegi fanatismiga. Selline pühendumus tekitas minus huvi itaalia köögi ning loomulikult ka kohvi vastu. Hakkasin sõbra kõrvalt õppima kohvivalmistamist ning põlvest põlve edasi antavaid röstimiskunsti saladusi.

Kui vinoteekide ja toidukaupluste veiniriiuleid kaunistavad Itaalias tuhanded veinid, siis erinevaid kohvisorte leiab ka kõige suuremates supermarketites heal juhul vaid neli-viis.
Igas Itaalia provintsis ja suuremas linnas võib leida kümneid röstikodasid, kus hoitakse vanavanematelt pärit röstimise traditsioone ja saladusi. Sellise pühendumuse ja kirega valminud kohvi saab ainult armastada ning nii hakkasin minagi külastama erinevaid Firenze ümbruse röstikodasid ja suveniiride asemel täitis mu kohvreid hoopis kohv.

Kodus sõpru ja tuttavaid võõrustades sai neile tihti pakutud ehtsatest Itaalia espressoubadest valmistatud kohvi ning sinna juurde mõni huvitav lugu just selle röstikoja omaniku värvikast eluloost, röstikoja ajaloost või piirkonna vaatamisväärsustest. Nii mõnigi sõber soovis suveniiriks kaasa ostetud kohvi ära osta ja nii said aastaks soetatud isiklikud kohvivarud kuuga otsa.

Kirjutasin tuttavatele kohvitootjatele ja tellisin aga kohvi muudkui juurde. Märkamatult muutusid kodused kokkusaamised kohvitassi taga järjest tihedamaks ning sellest kujunes justnagu klubi, kus sõprusele lisaks ühendab inimesi armastus eheda Itaalia kohvi vastu.

Kohvist sai minu jaoks terve maailm.

Hakkasin külastama kohvimesse ning otsima tervest Itaaliast röstikodasid, mis suudavad pakkuda maailma parimat kohvi ja nii sai hobist töö.

Mitmeaastase valiku tulemusena olen sadade röstikodade toodangu hulgast välja valinud parimad kohvid, mille kohta võib julgelt väita, et tegemist on tõeliselt unikaalsete maitsete ja aroomide sümfooniaga. Enamus neist on ka kahesaja International Coffee Tasting võistluse degustaatori poolt kuldmedali vääriliseks tunnistatud.

Tänaseks päevaks on Espresso Grupp OÜ üks suurima tootevalikuga kohvi, JURA espressomasinate ja kohvimasinate ning JURA lisa- ja hooldustarvikute pakkujaid Eestis. Espresso Grupp OÜ on JURA ametlik internetimüüja ja autoriõigusega kaitstud tootemärgi „JURA VOLITATUD INTERNETIMÜÜJA” kasutaja. Kuulume ka Eesti e-kaubanduse liidu liikmete hulka ning omame õigust kasutada kvaliteedimärki “Turvaline ostukoht”.

Rene Paats

Võrdle