Eelmine kord vaatasime peamisi väärarusaami espresso valmistamisest ja selle maitse sõltuvusest ubade tüübist. Sel korral keskendume sellele, kuidas kohvi testida ja enda jaoks parim kombinatsioon välja valida?’
Kuidas testida kohviube?
Eelmine artikkel lõppes soovitusega, et testi nii erinevaid ube kui ka jahvatusastet. Sedasi võid sama kohvisordi juures saada täiesti erineva maitseelamuse. Kuidas aga õigesti testida?
Kogenud degusteerijad järgivad maitsmisel ranget rutiinset rituaali. Nad lonksavad kohvi ja keerutavad seda nii keelel kui suus. Seeläbi proovitakse saada täielik maitseelamus ja ainulaadne aistingute kombinatsiooni ninas ja keelel. Meie lõhna- ja maitsemeel on lahutamatud kaaslased. Ilma lõhnata on meie maitsemeeled piiratud. Keel tuvastab 4 põhitaju: magus, hapu, soolane ja mõrkjas. Enamus sellest, mida maitsena kogeme, sõltub meie lõhnatajust.
Kohviubade testimine saab alguse juba nende jahvatamisega. Jahvatatud kohvi nuusutamisega koged sa selle esimest „maitset“ – kohvi aroomi. Seejärel võtad sa lonksu kohvist. Niipea kui see jõuab sinu kellele, stimuleerib see maitset ja vabastab samaaegselt aroomid sinu suus. Siinkohal soovitame sul järgida professionaalsete degusteerijate eeskuju: lase tekkinud maitse- ja lõhnatajul seguneda. Naudi kohvi puudutavat tunnet oma keelel ja lase oma keelel „rääkida“.
Kõigist kohvi erinevatest tahkudest on just maitse see, mida on raskeim lahti harutada. Enamik eksperte keskendub kolmele elemendile — täidlus happesus ja tasakaal.
Täidlus
Kohvi lipiidne või “õline” tekstuur tekitab suus täidluse tunde. Selle mõistmiseks võib mõelda veinile. Nii näiteks Burgundia veine peetakse mõnikord raskemateks kui enamikku teisi punaseid ja valgeid veine. Erinevus pole kaalus. Pigem mõistetakse täidluse all kohvi tekstuuri ja konsistentsi, paksust või libedust.
Happesus
Ubades esinevad looduslikult nii happed kui suhkrud. Need tekitavad üheskoos nii magusust kui ka teatud teravust ja pikantsust.
Tasakaal
Mõtle tasakaalule kui paljudele sensatsioonidele, mida peene kohvi joomine sulle annab. Tasakaalustatud kohv on kohv, mille maitseomadused on selle sordi jaoks õigel tasemel.
Pärast lonksu allaneelamist säilib suus ja keelel kohvi järelmaitse, mis tekitab sinu suus tõelise sensatsiooni ja jääb mõneks ajaks sinna püsima. Järelmaitse võib sõltuvalt kohvi täidlusest märkimisväärselt erineda. Emotsioone esile toov tass kohvi esindab paljude kõrgelt haritud käsitööliste — kasvatajate, kutseliste degusteerijate ja röstijate koostööd, kes loovad hea toote.
Niisiis, lase kõigil oma meeltel koos töötada, et nende koostöö vilju nautida!