Nii palju tähelepanu pööratakse kohviubade valimisele, röstimisele, jahvatamisele ja selle valmistamisele. Kui me otsime aga ideaalset latte- või cappuccinojooki või tahame kasvõi tavalist musta kohvi piimaga täiuslikuks saada, kas ei peaks siis ka meie kohvijookides parimate piimatoodete kasutamisele rohkem aega ja tähelepanu pöörama?
Piim kohvile – miks?
Ehkki mõned kohvientusiastid võivad uskuda, et piimatoodete lisamine kohvile kuulub samasse kategooriasse kui seitse surmavat pattu, naudivad teised kohvi koorega ja kasutavad seda ka erinevate kohvijookide valmistamisel.
Leidub mitmeid põhjusi, mida soovitakse piima lisamisega saavutada. Näiteks lisades kohvile piima et pakkuda toiteväärtust, sealhulgas kaltsiumi ja D-vitamiini. Samuti kui kohv võib mõnikord olla happeline ja põhjustada potentsiaalselt kõhuprobleeme. Nii on piimatoote lisamine kohvile omamoodi nii öelda katteefekt, mis vähendab võimalike seedeprobleemide tekkimise võimalust.
Milline piim kohvile?
Kuna tänapäeval on turul nii palju erinevaid võimalusi, võib olla raske otsustada, milline neist piimadest on eelistatavam. Järgnevalt teemegi põgusa pilguheidu erinevatele piimadeleja nende kasutusvõimalustele.
Loomne piim kohvile
Lattet ja cappuccinosid soovitame alati võimalusel valmistada loomsest täispiimast. Sellel on rasvade, valkude, suhkru ja vee õige tasakaal, et pakkuda sinu kohvijoogile just see õige ja kreemjas vaht. Kuid iga kaubamärk on siinkohal erinev. See sõltub paljudest faktoritest alates sellest, millist tüüpi lehmalt on piim saadud lõpetades sellega, mida see lehm toiduks sööb. Kõik see mõjutab ka piimatoote maitset ja molekulaarset koostist.
Rasvane vs. rasvavaba piim
Rasvakogus võib kohvi (nagu ka mõne teise toidu või joogi) osas olla vaieldav küsimus. Ehkki madalama rasvasisaldusega toodete tarbimine võib olla meie tervisele parem, pakuvad need tõenäoliselt ka madalama kvaliteediga, nii öelda õhema maitsega kohvijooki.
Rasv on see, mis muudab piimatooted paksuks ja kreemjaks. Seega rasvavaba piim muudab kindlasti ka sinu kohvijoogi olemust. Kui soovid oma kohvile lisada maitset ja struktuuri, tuleks eelistada rasvasemat piima.
Seetõttu on täispiim ka barista parim sõber. Kõrgema rasvasisalduse tõttu võib seda piimatoodete vormi pidada vähem tervislikuks madalama rasvasisaldusega dieedil olevate inimeste jaoks, kuid see toob endaga kaasa ka tekstuuririkkuse paleti, mida paljud inimesed naudivad.
Taimne piim kohvile
Jalutades toidupoes ei jää kindlasti märkamata nii öelda uuemad piimavalikud — näiteks soja, riis või kookospiim. Tuleb aga tähele panna, et neil, tihtipeale madalama kalorsusega piimavabadel piimadel puudub keemiline koostis, et luua sama maitsetunnetus kui loomsetel piimadel. Kuna need alternatiivsed piimad sisaldavad rohkem vett, vähem rasvu ja valke, ei anna selle koostis sama efekti kui loomne piim, mis pakub koos kohviga rikkaliku kreemjat tekstuuri.
Samas võivad mõnedel klientidel olla toitumispiirangud või piimaallergia, mis takistavad neil nautida traditsioonilist piima oma kohvijookidel. Seega on laktoositalumatusega ja vegantoidulistele klientidele võimalikuks alternatiiviks taimne piim.
Mandlipiim
Kergem piim nii oma koostiselt kui maitselt, millel on selgelt pähkline maitse. Mandlipiim on üks populaarsemaid pähklipiimasid, mida kohvis kasutada. See on saadaval mitme maitsega ja paljud tootjad toodavad nii magustatud kui ka magustamata sorte.
Kalgendumise vastu võitlemiseks väldi külma mandlipiima valamist väga kuuma kohvi peale. Samas ole teadlik, et selle reaktsioon sinu kohvi või espresso happesusele võib röstide ja brändide lõikes erineda. Seega tasub proovida erinevate tootjate mandlipiima.
Sojapiim
Tugevalt väljendunud soja järelmaitsega, olles samal ajal paksem ja magusam kui mandlipiim. Mõne sojapiima lisamisel kohvile võib tekkida kalgendus. See on kohvi reaktsioon happesusele. Seega tasub proovida säilitusaineteta sojapiima. Samuti võib proovida sooja sojapiima lisamist kohvijoogile.
Riisipiim
Kõige paremini võrreldav lõssipiimaga, selle kergem koostis teeb pisut kergema latte.
Riisipiim on väga neutraalse maitsega, mistõttu see ei anna tuntavat kõrvalmaitset. Samas selle kerge ja vesine tekstuur ei anna aga kohvile kreemjat konsistentsi.
Kookospiim
See piim on pähkline, kuid tuntava hapuka järelmaitsega. Oma paksu tekstuuri ja eksootilise maitse poolest on kookospiim kiiresti muutumas kohvijoojate lemmikpiimatooteks. Kookospiima kasutamine kohvis võib sinu joogile anda troopilise nüansi ilma kunstlike maitseaineteta. Lisaks on sellel piimavabal piimal boonusena looduslikult tihe konsistents.
Samas tuleb arvestada, et võrreldes lehmapiimaga saab kookospiimast vähem ja õhema piimavahu.
Taimne või loomne, rasvavaba või rasvane – piimade valik võib võtta silme eest kirjuks. Seega selleks, et leida just omale kõige parem lahendus, tasub kindlasti testida ja välja selgitada endale meelepäraseim maitsenüanss.