P.E.P. – Jura ainulaadne impulss-tõmbeprotsess

P.E.P. Jura kohvimasin

Täisautomaatse espressomasina eesmärk on valmistada lihtsalt ja kiirelt kohv, espresso või cappuccino. Jura eesmärk on valmistada sulle ideaalne kohvijook ning rääkides Jurast ei saa üle ega ümber patenteeritud P.E.P. tehnoloogiast, mis on viinud kohvivalmistamise kvaliteedi barista tasemeni.

Mis on P.E.P.?

Jura patenteeritud impulss-tõmbeprotsess ehk P.E.P.© (Pulse Extraction Process) on maailmas ainulaadne täisautomaatsetes espressomasinates kasutatav kohvi tõmbamise tehnoloogia. See tagab optimaalse kohvi tõmbamise aja ning toob esile maksimaalsed maitseomadused ja ideaalse tekstuuri ka lühikestele kohvijookidele nagu espresso ja ristretto. Tänu sellele protsessile teevad Jura espressomasinad parima kvaliteediga kohve, mis maitsevad sama hõrgud kui professionaalse barista valmistatud.

Jura E8 P.E.P. funktsioon

Impulss-tõmbetehnoloogia puhul värskelt jahvatatud kohv kõigepealt eelniisutatakse ning lastakse masina tõmbekambris veidi paisuda suurendamaks maitseosakeste eraldumisvõimet. Seejärel juhitakse õigele temperatuurile soojendatud vesi läbi kohvipuru paljude lühikeste impulssidega. Vee ja jahvatatud kohvi kokkupuuteaeg peab olema piisavalt pikk, et eraldada piisavalt maitseosakesi, kuid piisavalt lühike, et vältida kibedate ainete ja tanniinide tekkimist. P.E.P. on võrreldes tavaliste espressomasinate ekstraheerimise meetoditega veidi pikem, kuid tänu sellele valmistab kohvimasin ideaalse vahutava crema ja saavutab rikkaliku espresso tekstuuri.

Jura võtmetehnoloogia PEP

Vaata ka videost, kuidas P.E.P. toimib: JURA Key Technologies | The different brewing processes

Kuidas see kõik alguse sai

Kahel kohvigurmaanil, Jura labori juhataja Reinhard Studeril ja tootejuht Martin Wullschlegeril, oli impulss-tõmbeprotsessi leiutamisel juhtroll. Nad uurisid hoolikalt maailma parimate baristade espresso retsepte ning hakkasid otsima võimalusi, et valmistada barista kvaliteediga kohvi ka automaatse espressomasinaga.

Kõik välised tegurid nagu temperatuur või suhteline õhuniiskus võivad mõjutada lõpptulemust sama palju kui kohvi jahvatusaste, ekstraheerimise rõhk või vee kvaliteet. Siiski suurimaks väljakutseks peeti kohvi valmistamise kunstnikuosavuse jäljendamist ratsionaalsete tehnoloogiliste võimalustega. Wullschleger selgitab, et baristadele ei meeldi, kui neid kõrvalt jälgida ning seda on hästi näha ka baristade meistrivõistlustel. Kohvi valmistamist peetakse lausa kunstivormiks ning osalejad valvavad oma salanippe kui mustkunstnikud illusioone.

Šveitsi kvaliteet Jura

Studer viis läbi hulga katseid, muutes pidevalt parameetreid ja kontrollides tulemusi kohvi degusteerimisel. Peale mitmekuulist vaevarikast tööd ja täpseid mõõtmisi leidis Studer parima viisi, kuidas tagada kuuma vee ja värskelt jahvatatud kohvi ideaalne kokkupuuteaeg ning lõpuks sündiski Jura impulss-tõmbeprotsess ehk P.E.P. Seejärel oli eesmärk saavutada ideaalne tulemus järjekindlalt iga kohvi valmistamisega.

Revolutsiooniline Jura Z6

2012. aasta lõpus tutvustati uut tõmbeprotsessi tehnoloogiat Jura juhtkonnale, kes oli tulemustest vaimustuses ning otsustas selle revolutsioonilise uuenduse juba 2015. aastal Z6 espressomasinasse integreerida. Nüüdseks on sellest saanud Jura täisautomaatse kohvimasina standard ning antud tehnoloogia on iga kohvimasina lahutamatu osa.

Osta P.E.P. tehnoloogiga Jura espressomasin siit!

Compare