MILLINE ON PARIM VESI KOHVI VÕI ESPRESSO VALMISTAMISEKS?

Üha suuremat ideaalsust otsivas kohvimaailmas tuntakse aina rohkem huvi selle vastu, kuidas maitsevad maailma eri paikadest pärit kohvioad ning kuidas kohvi röstimine, jahvatamine ja selle valmistamine maitset mõjutavad. Kuid on üks element, mis jäetakse sageli kahe silma vahele, kui proovitakse saavutada tõeliselt suurepärane tassike kohvi. Selleks on vesi!

Tundub üsna loogiline, et mida puhtam on vesi, seda parem maitseb saadud kohvitass. Mitmete põhjalike uuringu tulemustena on aga selgunud, et teatud kõvade mineraalide, näiteks kaltsiumi ja magneesiumi olemasolu ei aita mitte ainult jahvatatud kohvioast maitset eraldada, vaid et erinevad mineraalid mõjutavad saadud joogi maitset erineval viisil.

Ideaalne vesi kohvile – õige tasakaalu leidmine

Kohvi tegemiseks parima vee kohandamine on keeruline, kuna vees sisalduvad, ja maitse jaoks olulised kõvad mineraalid vastutavad ka katlakivi eest. Katlakivi kahjustab aga silmnähtavalt seadmeid ja võib ka selle efektiivsust negatiivselt mõjutada – katlakivi on halva juhtivusega, mis tähendab, et katlakivielemendiga kütteelement vajab sama koguse vee soojendamiseks rohkem energiat.

Liigselt mineraale sisaldava veega tehtud kohvi on ebameeldivalt vänge maitsega, samal ajal mineraale mitte sisaldavad vee tulemuseks on elutu kohvi. Seega on ideaalse kohvi otsinguil tasakaal võtmetähtsusega, rikkumata sealjuures sinu seadmeid.

Kaltsium ja magneesium ning kohvivesi

Kaltsium ja magneesium on levinuimad mineraalid vee koostises. Uuringutega on leitud, et nii kaltsium kui ka magneesium annavad ekstraheerimisel kohvile parema maitse. Samuti seda, et kõrge magneesiumiioonide sisaldus vees suurendab kohvi vette eraldumist ja parandab selle maitset.

Seega hea tassitäie kohvi saamiseks on kohvivees vajalik mõlema mineraali olemasolu.

Naatrium ja kaalium ning kohvivesi

Naatriumit leiab vees tavaliselt rohkem, kui kaaliumit. Kuigi naatrium on soola komponent, võivad need mineraalid madala sisalduse korral lisada kohvi maitsele magusust.

Raud ja vask ning kohvivesi

Vanast torustikust ja veevärgist võib välja lekkida nii rauda kui vaske. Kuid isegi väikestes kogustes võivad need kohvis metalli maitset põhjustada. Seega kui sinu kraanivesi sisaldab neid kahte mineraali, tasuks kindlasti mõelda veefiltri kasutamisele.

Kloriidid ja kohvivesi

Ehkki naatriumkloriid (või sool, nagu see on rohkem tuntud) võib sinu kohvi ilmselgelt rikkuda, on kloriididel lisaks ka kahjulik mõju sinu roostevabast terasest seadmetele. Kloriidide kõrge sisalduse korral vees võivad nad seadme kaitsekatte lagundada, põhjustades seeläbi korrosiooni.

Kuigi väidetakse, et kloriidid annavad väikestes kogustes kohvile kergelt magusat maitset, ei ole siiski selle testimiseks ilmselt mõtet riskida oma parima roostevabast terasest kohvimasina rikkumisega.

Sulfaadid ja kohvivesi

Kui kasutatav joogivesi sisaldab sulfaate, on see suureks probleemiks. Lisaks sellele, et nad rõhutavad kohvi kibedust, moodustavad nad koos kaltsiumiga kaltsiumsulfaate, mis võivad olulisel määral rikkuda sinu kohvimasinat.

pH ja kohvivesi

pH on vee happesuse / aluselisuse mõõt: mida madalam on pH, seda happelisem on teie vesi ja mida kõrgem on pH, seda leeliselisem. Skaala on vahemikus 1 kuni 14, sealjuures 7 on täiesti neutraalne. Kuigi Ameerika Specialty Coffee Associationi andmetel peaks parim kohvivesi olema täiesti neutraalne, on pH vahemikus 6,5 kuni 7,5 samuti vastuvõetav.

Kuidas ja kust saada parimat kohvivett?

Lisaks kohviubadele, mida plaanid kohvi valmistamiseks kasutada, mängivad täiusliku kohvi valmimisel rolli veel mitmed teised tegurid. Kuid neist peamine on kindlasti vesi ja selle kvaliteet, mis määrab ära, kas tehtavast joogist valmib täiuslik maitsenauding või ei.

Kust leida aga vesi, mis ei oleks üheaegselt ei liiga vähese ega liiga kõrge mineraalide sisaldusega, samal ajal neutraalne ning selles puuduksid kloriid ja sulfaadid?

Mõned allikad soovitavad pudelivett, kuid see võib üsna kiiresti rahakotile kulukaks minna. Pealegi kalduvad tihtipeale ka pudeliveed olema kas liiga kõrge mineraalainete sisaldusega või vastupidi – liiga madala sisaldusega. Leidub väheseid kaubamärke, mille toodangus on keskmise karedusega vesi.

Lisaks ei ole pudelivee ostmine just kõige keskkonnasõbralikum nii oma transpordi ja tootmisega tekitatava jalajälje poolest kui ka klaas- ja plastpakendi tõttu. Seega kui hindate lisaks heale kohvijoogile ka keskkonna säästmist, ei ole pudelivesi just kõige parem lahendus.

Hoopis soodsam ja mõistlikum lahendus oma kohvimasina kaitsmiseks ja parima kohvielamuse saavutamiseks on kasutada ainult kohvimasina tootja soovitatud veefiltreid ja mitte ignoreerida filtrivahetuse ja katlakivi eemalduse märguandeid. Leia enda JURA kohvimasinale sobivaim veefilter siit!

Suurepäraseid kohvi maitseelamusi soovides,
Espresso.ee

Menüü
Võrdlen tooteid