Päritolumaa kohvid

Etioopia, Kolumbia, Brasiilia või Costa Rica – millise päritoluga kohviuba valida ning kas sellel on üldse vahet?

Kohvi kasvatatakse maailmas üle 50 riigis. Kuna kohvi taim vajab kasvamiseks väga spetsiifilisi tingimusi, kasvatatakse seda peamiselt “kohvivööndis”, mis on umbes 25 põhjakraadi ja 30 lõunakraadi vaheline piirkond hõlmates paiku nii Ameerika, Aafrika kui ka Aasia maailmajagudes. Kuigi kasvutingimused on riikides sarnased, mõjutavad ka väikesed pinnase, temperatuuri, sademete ja kõrguse erinevused märkimisväärselt kohviubade maitset ja aroomi.

Päritolumaa kohvioad

Millised on erineva päritoluga kohvide maitsed?

Aafrika – selgelt tuntavad puuviljased noodid

Aafrika kohvioad

Etioopia  kohvil on mustikased ja maasikased marjanoodid ja aroom. Sageli on tunda ka värskete lillede nagu bergamoti, roosi ja jasmiini noote. Kohv on kõrge happesusega, siirupine, veini kvaliteedi tundega, filterkannuga valmistades teelaadse faktuuriga. Etioopia kohvi peetakse üheks maailma parimaks.

Keenia oast seevastu leiab marjade, sidrunheina, bergamoti, musta tee ja tomati maiku.  Järelmaitses on tunda särtsakat greipi ja sidrunit ning kuiva veini sarnast happesust.

Rwanda kohvis on palju lillearoome, kus domineerivad apelsiniõied ja ka sidrun. Maitsed on samuti puuviljased, kuid esile tuleb magus melon, mida täiendab karamelline ja datline järelmaitse. Happesus on karge ja sidrunine.

 

Ameerika ube iseloomustab tasakaal

Guatemala kohviistandus
Guatemala kohviistandus

Maailma kuulsaima kohvitootja Colombia kohv on keskmise täidlusega ja tuntud oma šokolaadi ja kakao aroomi poolest. Selle tasakaalus maitse sisaldab tsitruseliste, magusate troopiliste puuviljade ja pähkliseid noote, mida toetab kerge happesus.

Maailma suurima kohvitootja Brasiilia kohvid on tuntud oma magusa, võise ja pähklise maitse poolest, mida saadab mõrkjas šokolaadinoot. Brasiilia kohviuba on pigem madala happesusega ning sellest tehtud kohv meeldiv ja “õige” maitsega.

Panama kohvidel on sageli jasmiini aroomi ning mee, tsitrusviljade ning bergamoti maitset. Panama kohvid on tavaliselt ümarad ja mahedad, keskmise täidluse ja keskmise happesusega

Costa Rica kohvide aroomi- ja maitseprofiilis on tunda aprikoosi, pruuni suhkrut ja troopilisi puuvilju, järelmaitses lisaks ka tumedat šokolaadi.

Guatemala kohvid on tuntud oma maheda kakaose järelmaitse poolest. Täidlast põhipaletti iseloomustab iiris ja pähkel troopiliste puuviljade ja lille aktsendiga. Happesus on õrn ja karge nagu õun.

 

Aasia – vürtsikas ja maalähedane  

Indoneesia kohv on kergesti äratuntav tänu selle maalähedasele ja suitsusele maitsele ja vürtsistele nootidele. Sellel on täidlane ja rikkalik mekk ja madal happesus ning sobib inimestele, kes armastavad tugevaid maitseid.

Indiast pärit araabikat iseloomustab madal happesus, tasakaalustatus, mahedus, täidlus ning tugev järelmaitse, mille nootides on tunda puidusust ja vürtse.

Võrdle