Kas teadsid, et Espresso Grupp OÜ toob maale kohviube, mis on rahvusvahelise kohvidegustatsiooni International Coffee Testing võistlustel võitnud kuldmedaleid? Järgnevalt heidamegi pilgu kõrgetasemelisele kohvi kvaliteeti hindavale ühendusele ja nende poolt läbiviidavatele rahvusvahelistele võistlustele. Samuti tutvume Espresso.ee kodulehel müüdavate kõrgeid tunnustusi saanud kohviubadega.
KUIDAS VEENDUDA ESPRESSO EHEDUSES?
Tänapäeval kaubanduskettides kohvivalikut vaadates võib leida üsna laia sortimendi kohviube, mille pakendile on lisatud sõna „espresso». Sageli jäävad selle sees olevad kohvioad aga tõelistest espressoubadest väga kaugele. Seega pole ime, kui peale nende koju soetamist, ja neist espresso valmistamist, on tagajärjeks hoopis suur pettumus ja rahulolematuse tunne.
Lõpp tarbijate petmisele — International Institute of Italian Espresso
Et püüda luua selgust ja korda, ning lõpetada tarbijate petmine, asutati 1998. aastal INEI ehk International Institute of Italian Espresso. Ühenduse eesmärgiks on kontrollida ubade märgistuse õiget kasutamist ning säilitada tõeliselt ehtsa espresso silmapaistvaid omadusi ning põhiväärtusi. Seetõttu võivad originaalse ja eheda espresso sertifikaadi — Espresso Italiano Certificato — taotlejad kasutada vaid spetsiaalseid kohvisegusid, kõrgetasemelist tehnilist sisseseadet ja asjatundlikke röstijaid. Kõiki neile eespool nimetatud kolmele tingimusele vastavust kontrollivad Itaalia Riikliku Espresso Instituudi (Italian Espresso National Institute) eksperdid ja sertifitseerimisasutuse audiitorid.
Milline on sertifitseeritud espresso?
Espresso Italiano Certificato tunnustuse saanud kohvi peamised omadused on:
* Kollakaspruunide varjunditega pähklipruun kuni tumepruun vaht.
* Väga peen struktuur, mille puuduvad mullid ning nii öelda suured võrgustikud.
* Lõhna poolest on ära tuntavad lillede, puuviljade, röstitud leiva ja šokolaadi lõhn. Kusjuures antud aroomibukett võib kestma jääda suisa minutiteks.
* Maitse poolest heas tasakaalus nii hapu kui mõru, seejuures kumbki ei ole domineerival positsioonil.
* Espressol puudub, või on vaevu tajutav, kleepuv maitse.
Lisaks eelpool mainitud ühendusele on suur roll espresso eheduse säilitamisel ka International Institute of Coffee Tasters ühingul.
International Institute of Coffee Tasters – millega on tegu?
International Institute of Coffee Tasters (IIAC) on mittetulunduslik ühendus, mis on asutatud juba aastal 1993. Ühenduse eesmärk on koguda ja levitada teaduslikke meetodeid kohvi sensoorseks hindamiseks.
IIAC keskendub eelkõige espressole ja selle autentseima maitse välja selgitamise spetsiifilistele meetoditele. Asutamise aastatest alates on ühendus viinud läbi sadu degusteerimisekursusi üle kogu maailma. Samuti on loodud üksikasjalik 5- astmeline õppekava „Professional Master of Coffee Science and Sensory Analysis», mis koolitab välja äärmise põhjalikkuse ja täpsusega professionaalseid kohvispetsialiste.
INTERNATIONAL COFFEE TESTING VÕISTLUSED
International Coffee Tasting võistlusi korraldatakse alates 2006. aastast iga kahe aasta järel. Tegemist on INEI (The Istituto Nazionale Espresso Italiano) ja IIAC poolt korraldatava maailma suurima kohvide võistlusega.
Komisjon kutsub võistlusele kokku degusteerijaid ja spetsialiste kõikjalt maailmast. Võistluse eesmärk on hinnata kümneid espresso kohvisorte järgides seejuures väga spetsiifilisi ja detailseid hindamise kriteeriume. Kõiki kohvisid degusteeritakse pimetestina ning hindamise alla kuulub iga väikseimgi kohvi kvaliteeti, maitset ja lõhnaprofiili määrav nüanss. Seetõttu võib olla kindel, et autasud saavad vaid kõige paremad sordid, mis võimaldavad valmistada originaalseima ja tõeliselt aromaatse ning nauditava espresso.
International Coffee Tastingvõistluste puhul on tegemist kõrgetasemelise rahvusvahelise testiga. Degusteerijaid ja hindajaid on rohkem kui 200 üle kogu maailma. Seetõttu pole selle võitmise tähtsust mitte ühelgi moel võimalik alahinnata.
MIKS ON ESPRESSO KOHVIPOES MÜÜDAVAD KOHVIOAD NII UNIKAALSED KOGU BALTIKUMIS?
Espresso.ee on ainus kohvipood kogu Baltikumis, kelle sortimendis on leida 11 International Coffee Testing võistlustel kuldmedali võitnud kohvi. Järgnevalt toomegi sulle ülevaate kohvipoes pakutavast.
Omkafè Diamante
Kohviuba Omkafè Diamante on International Coffee Testing 2012 kuldmedalist.
Omkafe Diamante päritolu
Omkafe Diamante kohvioad on segu Brasiilia naturaalsest Cerrado’st, Brasiilia poolpestud Mogiana’st, Colombia pestud Supremo’st, Guatemala pestud Huehuerenango’st ja India pestud Kapee Royale ubadest.
Omkafe Diamante lõhnanoodid
Kohviuba Omkafe Diamante on üks maailma hõrgumaid. Šokolaadi, karamelli ja pähklite lõhnavarjundid toovad teieni kõige kõrgema klassi Itaalia espresso.
Omkafè Diamante
Omkafè Platino
Kohviuba Omkafè Platino on International Coffee Testing 2014 kuldmedalist.
Omkafe Platino päritolu
Omkafe Platino oad on segu Brasiilia naturaalsest Cerrado’st, Brasiilia poolpestud Mogiana’st, Colombia pestud Supremo’st, Uganda Bugishu’st, Guatemala pestud Huehuerenango’st ja India pestud Kapee Royale’st.
Omkafe Platino maitse- ja lõhnanoodid
Ülimalt kvaliteetne, sametise lõppnoodiga espresso neile, kes hindavad parimat kohvi. Pehmes aroomis on tunda aprikoosi, mett ja piimašokolaadi.
Omkafè Platino
Gran Salvador Arabica N° 23
Gran Salvador Arabica N° 23 on International Coffee Testing 2012 ja 2014 kuldmedalist. See on segu tõelisele kohvigurmaanile. Täiuslik espresso ja piimakohvide valmistamiseks.
Gran Salvador Arabica N23 päritolu
Brasiilia Santos, Colombia, Costa Rica, Etioopia, Sidamo.
Gran Salvador Arabica matse- ja lõhnanoodid
Röstitud kohvisegu koosneb 100% parimatest araabika kohvi sortidest, mis on asjatundlikult segatud, et saavutada täidlane, kuid samas hõrgu aroomiga segu. Järelmaitsena annab endast tunda tume šokolaad. Aroomi rikastab aga tummine pähkel.
Gran Salvador Arabica N° 23
Gran Salvador Oro Oro
Gran Salvador Oro Oro on International Coffee Testing 2008 ja 2010 kuldmedalist. Oro Oro segu koosneb 80% araabika ja 20% robusta kohvist. Sobib ideaalselt piimakohvide valmistamiseks.
Gran Salvador Oro Oro päritolu
Segu parimatest Lõuna- ja Kesk-Ameerikast, Aafrikast ja Aasiast pärit araabika ja robusta kohviubadest. Gran Salvador
Oro Oro maitse- ja lõhnanoodid
ORO ORO segu on tugeva, kuid samas hõrgu aroomiga. Selles on tunda lille- ja puuvilja-, samuti sarapuupähkli ja mee lõhna.
Gran Salvador Oro Oro
La Genovese Qualita Oro
La Genovese Qualita Oro on International Coffee Testing 2008 ja 2010 kuldmedalist.
La Genovese Qualita Oro päritolu
Brasiilia naturaalne araabika, Brasiilia poolpestud araabika, Kesk-Ameerika ja Lääne-Aafrika pestud araabika ja India pestud robusta.
La Genovese Qualita Oro maitse- ja lõhnanoodid
Kõrgekvaliteediline, kuid samas äärmiselt tasakaalustatu aroomi ja maitsega kohvisegu, millest peavad lugu ka kõige nõudlikumad kliendid.
La Genovese Qualita Oro
La Genovese Qualita Royal
La Genovese Qualita Royal on International Coffee Testing 2012 ja 2014 kuldmedalist. Eriti kõrgekvaliteediline kohvisegu, milles on ühendatud parimad araabika kohviubade omadused.
La Genovese Qualita Royal päritolu
Brasiilia naturaalne araabika, Brasiilia poolpestud araabika, Kesk-Ameerika ja Lääne-Aafrika pestud araabika ja India pestud robusta.
La Genovese Qualita Royal maitse- ja lõhnanoodid
Kohvisegu, millele on iseloomulik tähelepanuväärne kõrvalmaitse, apetiitne välimus ning püsivalt magus maitsenoot…
La Genovese Qualita Royal
Agust Gentile
Kohviuba Agust Gentile on rahvusvahelise kohvidegustatsiooni International Coffee Testing 2016 kuldmedalist.
Agust Gentile päritolu
Brasiilia Sul de Minas Capoeirinha, El Salvador La Libertad San Louis, Guatemaala Santa Rosa El Hato Blu ja India Plantation Kodagu Fairland.
Agust Gentile maitse- ja lõhnanoodid
Agust Gentile kerge ja õrn kauakestev maitse koos tugeva puuvilja- ja lillearoomiga, kerge šokolaadi maigu ja meeldiva happesusega, on mõeldud neile inimestele, kes hindavad aristokraatlikku tipptaset.
Agust Gentile
Lisaks paljud teised, mille leiad meie kohvivalikust.