Kui soovid ka kodus teha kohvi, mis erutaks maitsemeeli ja virgutaks keha, järgi neid 5 nõuannet. Siit artiklist leiad sa vastuse küsimusele — kuidas kodus alati maitsvat kohvi teha.
Tass head kohvi hommikul ärgates loob mõnusa meeleolu kogu päevaks. Nii öelda kindla peale välja minek on selle mõnusa ergutaja ja emotsioonilooja ostmine tuntud kohvikust. Kui soovid hoida kokku aga aega ja raha, või eelistad lihtsalt kodust kohvi, tasub tunda kohvi tegemise kunsti. Järgnevalt annamegi sulle nõuandeid, kuidas teha head kohvi kodus.
1. HEA KOHVI = VÄRSKED KOHVIOAD
Nagu isegi arvata võite, on kõige aluseks kohvioad. Mitte ainult nende röstimise aste ja maitse tugevus, vaid ka ubade vanusel on siin suur roll.
Kohviubade värskus säilib 1 -2 nädala jooksul peale paki avamist. Nii suur ajalineerinevus tuleb ubade röstimise ajast. Kuni 2 nädalat püsivad värskena need oad, mis on röstitud viimase kuu jooksul. Kui kohviubade röstimine on toimunud varem, säilib kohviubade värskus ca nädal peale kohvipaki avamist.
Kohvipakisulgur – väike, aga tubli!
Värskete kohviubade eluea pikenemisele aitab tublisti kaasa kohvipakisulgur. Jah, pakki saab kinni panna ka nõukaajast tuntud meetodi ehk pesulõksu abil. See aga ei taga üldjuhul maksimaalset õhu juurdepääsu takistust. Parimate maitseomaduste säilimiseks peab kohv olema 100% hermeetiliselt suletud, mille garanteerib sulle korralik sulgur. See, vaid mõne eurone väljaminek, garanteerib, et kohvi oleks õhu eest kaitstud kogu kohvipaki suu ulatuses. Tänu sellele ei kaota kohv maitseomadusi ning jääb puutumata õhuniiskuse ja – kuivuse eest. Ühtlasi peidab korralikult suletud pakk kohvi erksa valguse eest, mis samuti mõjub kohviubade kvaliteedile laastavalt.
2. KOHVI VALMISTAMISE VIIS
Presskannukohv, filterkannukohv, espressomasin, pätikohvi …valmistamise viise on mitmeid. Nii palju, kui on kohvijoojaid, on ka erinevaid arvamusi selle kohta, milline neist on kõige õigem. Kui hindad mugavust ja kiirust, on kõige õigem valik espressomasin. See võimaldab kõigest nupuvajutusega saada värsketest ubadest jahvatatud kohvi just sinu maitse järgi timmituna igal ajal.
Press- ja filterkannukohvi (rääkimata nö. pätikohvist) tegemine eeldab pisut rohkem vaeva, et kohvi oleks alati täpselt sinu lemmik maitsega.
Seega tasub kaaluda korraliku masina soetamist. Näiteks kvaliteetse JURA espressomasina hinnad algavad kõigest 699 eurost ja soovi korral on sul võimalus osta see järelmaksuga, mil kuumakse on vaid 24 eurot.
3. MILLIST KOHVI VALIDA?
Poeriiulitel olev kohvi valik võib võtta silme eest päris kirjuks — toores, röstitud, jahvatatud ja lahustuv. Lisaks nii öelda puhtale kohvile, pakutakse ka mitmeid segusid.
Millised on head kohvioad?
Kõige aromaatsema kohvi saab ubadest. Nende hind võib olla küll kallim, kui jahvatatud kohvi puhul, kuid kvaliteetne kohv maksabki rohkem. Samas kulub seda aga vähem.
Kumba valida – arabica või robusta kohviuba?
2 levinuimat kohvioa sorti on arabica ja robusta. Leidub kohvisid, mis sisaldavad ainult ühte tüüpi ube, kuid levinud on ka nende segud. Neist esimest – Arabica – toodetakse rohkem ning neil on suurem maitsevalik. Tihtipeale peetakse seda sorti ka paremaks. Robusta kohvioad sisaldavad rohkem kofeiini ja on karmima ning „kõrbenuma» maitsega.
Jahvatatud kohvi
Kui kasutad jahvatatud kohvi, on sul valida kahe jahvatusastme vahel – jäme ja keskmine/peen (espresso). Viimane on pehmem ja rohkem rafineeritud. Kusjuures jahvatatud kohvi võid kasutada ka automaatsetes kohvimasinates. Siis tuleb lihtsalt jälgida, et sellel oleks peen jahvatusaste.
Kas lahustuv kohv on kahjulik?
Lahustuva kohvi puhul on tegemist kuivatatud kohviekstraktiga, mis on valmistatud vähemkvaliteetsetest ubadest ja sisaldab rohkem jääkaineid. Lisaks omistatakse lahustuvale kohvile mitmeid negatiivseid kõrvalmõjusid. Kuid mõistliku tarbimise juures ei ole aeg ajalt lahustuva kohvi tarbimine sulle kuidagi kahjulik.
4. KOHVIVESI
Vesi moodustab kohvist kuni 98%. Seega on äärmiselt oluline, et kohvi tegemiseks kasutaksid kvaliteetset vett.
Nii nagu kohvioad peavad olema värsked, peab seda olema ka vesi. Värske vesi sisaldab maitset esile toovat hapnikku. Samuti on oluline vee karedus. Kohvi maitset mõjutavad loomulikult ka vees olev liigne raud, kloorimaitse ja igasugu teised tahked osakesed. Seetõttu kasuta kindlasti hea kohvi saamiseks veefiltreid. Kas teadsid, et kareda vee korral ei püsi ka mõnus crema nii kaua? Kuid veefiltreerimine ei ole oluline mitte vaid parima kohvi maitse esiletoomiseks. Lisaks mängib see väga suurt rolli nii sinu kohvimasina eluea, kui isegi tarbitava elektrienergia kulu juures.
Kohvivee üks oluline nüanss on ka selle kuumus. Jälgi seda just presskannuga kohvi tehes. Jahvatatud kohvile ei tohi peale valada keevat vett, sest tuline vesi kõrvetab kohvi ära. Seega lase veel paar minutit jahtuda. Seda mure ei ole aga masinaga kohvi tehes, sest kohvimasin garanteerib ise, et vesi oleks just paraja kuumusega.
5. ÕIGE KOHVITASS
Mitte kohvi ei pea vastama tassile, vaid tass kohvile. Pane tähele, et kui sa soovid kohvi nautida, mitte seda ühe hooga ära juua, siis paksu seinaga tassis püsib kohv tunduvalt kauem kuum.
Mõned uuringud on leidnud, et isegi kohvitassi värvus mõjutab selle sees oleva kohvi maitset. Nii pidavat kohvi kõige mõrudam tunduma valget värvi tassist juues. Nii öelda keskmise tulemuse andis sinine kohvitass. Kõige magusamana tajutakse kohvi, mis on serveeritud läbipaistvas klaasis. See on ehk ka põhjuseks, miks magusaid kohvi põhjal jooke just klaasist serveeritakse.
Valgest tassist juues tundub kohvi mõrudam, klaasist magusam.
KOKKUVÕTTEKS
Kehva kvaliteediga kohvioast või jahvatatud kohvist ei saa ka kõiki reegleid jälgides, ja parimat masinat kaustades, head kohvi. Seega suur samm hea kohvi valmistamise juures on korraliku tooraine (kohvioad ja vesi) kasutamine. Kui valmistate presskannu- või filterkohvi, on oluline ka täpsus. Nii nagu uue toidu tegemisel jälgite hoolikalt retsepte, tuleks seda teha ka kohvi puhul. Vähemalt seni kaua kuni olete saanud nö. silmavilumuse õige koguse mõõtmiseks.See mure jääb aga ära, kui olete investeerinud kvaliteetsesse ja kauakestvasse kohvimasinasse. Sel juhul hoolitseb masin sinu eest, et lõpptulemus oleks alati sarnane ning maksimaalse kvaliteediga. Espresso Grupi e-poest ja salongist leiad tuntud ja tunnustatud JURA kohvimasinad, tutvu pakutava valikuga siin!