Uus suvine lemmik – külmpruulitud kohv

Kohvigurmaanide seas kogub külmpruulitud kohv aina rohkem populaarsust. See värskendav ja jahutav kohvijook on eriti isuäratav just saabuvatel soojadel hommikutel.

Külmpruulitud latte

Mis on külmpruulitud kohv?

Nagu nimigi ütleb, valmistatakse külmpruulitud kohvi kuuma vee asemel külma veega. Külmpruuli austajad peavad selle maitset palju pehmemaks ja mahedamaks ning sellel on tavalise kohviga vähem hapukust. See tuleneb sellest, et jahedas vees ei toimu kohviga selliseid happesust ja mõrusust tekitavaid keemilisi muutusi, nagu kuuma kohvi valmistades. Külmpruulitud kohvi peetakse kasulikumaks ka nõrgema seedesüsteemi puhul.

Kuidas külmpruuli valmistatakse?

Külmpruulitud kohvi valmistamiseks tuleb jahvatatud kohvipuru leotada jahedas või toatemperatuuriga vees. Täpne leotusaeg sõltub sinu maitse eelistustest ja vee temperatuurist, kuid tavaliselt 12–18 tundi või isegi kauem. Seejärel kohvipaks kurnatakse, kohv jahutatakse ning serveeritakse niisama, jääga või veidi veega lahjendatult. Kuigi külmpruulimise entusiastid ütlevad, see maitseb nii hästi, et midagi pole vaja lisada, sobib seda, nagu tavalistki kohvi, juua piima, koore või suhkruga.

Koduse külmpruulitud kohvi puhul on ülipikk tõmbeaeg oluline seetõttu, et jahedas vees võtab kofeiini, suhkrute ja õlide eraldumine kohvipurust kaua aega. Samuti on oluline kasutada kohvi, millel on keskmine kuni jäme jahvatusaste. Liiga peene jahvatuse puhul muutub kohv mõruks. (loe kohvi jahvatusastmetest veel siit:
https://espresso.ee/kohvi-jahvatus/).

Külmpruulitud kohvKülmpruul vs jääkohv

Külmpruulitud kohv on jääkohviga sarnane, kuid mitte täpselt sama. Kui külmpruulimisel leotatakse kohvipaksu pikka aega toatemperatuuril, siis tavalise jääkohvi puhul valmistatakse tavaline kuum espresso ning seejärel jahutatakse koheselt kas külmkapis või jääle valades. See pole aga kohvi maitseomaduste ja nüansside poolest hea – kuuma kohvi jahtumisel ja oksüdeerumisel lagunevad kohvis sisalduvad osakesed hapeteks ja annavad kohvile mõruda ja happelise maitse.

Jura Z10 valmistab külmpruulitud kohvi vaid ühe nupule vajutusega!

Enam ei pea 12 tundi ootama, sest Jura Z10 pakub seda sulle kohe, kui soovid! Jura on välja töötanud spetsiaalse külmekstraktsiooni protsessi, mille käigus külm vesi suunatakse kõrge rõhu all impulssidena läbi värskelt jahvatatud kohvi. Samuti on Z10 ainulaadne toodet tuvastav kohviveski (P.R.G. – Product Recognising Grinder), mis valib automaatselt iga kohvijoogi jaoks optimaalse jahvatusastme (külmpruuli puhul jämeda jahvatuse). Tulemuseks on täiesti uus kohvi nautimise viis tänu värskendavale ja suurepäraselt tasakaalustatud aroomile.

Tutvu meie Z10 valikuga siin!

Võrdle