Hea kohvi valmistamine tundub lihtne kuid ikka ei maitse kodune piimakohv sama hästi kui kohvikus? Õnneks peitub hea kohvi valmistamise saladus lihtsates nippides tänu millele saad ka oma koduse kohvielamuse viia järgmisele tasemele. Maitsev tass kohvi on saavutatav järgides neid allolevaid nippe.
- nipp: kasuta kohvi valmistamiseks värsket vett.
Väga mugav on hommikul lülitada kohvimasin lihtsalt sisse ja teha üks kohv, kuid võid kindel olla, et see maitseb palju paremini, kui lisad hommikul masinasse seisnud vee asemele värsket jahedat vett.
- nipp: kasuta värskeid ube.
Parem on osta kohviube tihemini ja väiksemas pakendis, sest avatud pakendis nende maitse ja aroom lahtuvad. Samuti on oluline järgida ka kohvi puhul “parime enne” kuupäeva.
Lisaks on poes ube valides mõistlik võrrelda pakenditele trükitud valmistamise või pakendamise kuupäeva ning valida võimalusel uuema kuupäevaga toode. Vaata meie kohvivalikut siit: https://espresso.ee/tootekategooria/kohv/
- nipp: säilita kohviube õigesti.
Kohvi maitse ja aroomi säilitamiseks tuleks seda hoida kuivas, pimedas ja jahedas. See muidugi ei tähenda, et kohvipakk peaks olema (sügav)külmikus, seal on siiski niiske. Parim koht on suletud köögikapis, kuhu ei pääse söögi valmistamisel tekkivad lõhnad ega aurud.
Vastupidiselt levinud harjumusele valada kohv spetsiaalsesse nõusse või purki on parim viis siiski hoida seda hoopis originaalpakendis suletuna kohvipakisulguriga. Kvaliteetsete kaubamärkide kohvipakid on varustatud ka spetsiaalse filtriga, mis laseb ubadel “hingata” kuid ei lase nende maitsel ega lõhnal lahtuda.
- nipp: kasuta vaid terveid ube.
Jahvatatud kohvi puhul eralduvad maitse ja aroomi osakesed samamoodi nagu tervete ubade puhul, kuid see protsess toimub väga palju kiiremini, sest õhuga kokkupuutuv pindala on mitmeid kordi suurem. Osakeste kiire eraldumine hakkab pihta kohe peale jahvatamist ning mida kauem kohv seisab, seda lahjemaks see ka muutub.
- nipp: joo kohvi õigest tassist.
Liiga õhukeses tassis jahtub kohv kiiresti ära. Liiga laia äärega tassis valgub crema laiali ning kohvi maitseomadused vähenevad. Ideaalne kohvitass on paksu seinaga savist või portselanist tass või topeltseinaga klaas, mis hoiab kohvi soojana. Loe sobivate kohvitasside kohta veel siit: https://espresso.ee/millisest-tassist-on-koige-parem-kohvi-juua/
- nipp: vala kohv sooja tassi.
Pikenda oma kuuma kohvi nautimist tassi eelsoojendamisega. Eelsoojendatud tassis ei jahtu kohv nii kiiresti ära ning hea maitse säilib pikemalt. Soojenda tassi näiteks valades sinna veidikeseks kuuma vett või kasuta selleks mikrolaineahju (ettevaatust, et tass liiga kuumaks ei läheks!). Samuti soovitame sulle Jura tassisoojendit, kus saad korraga hoida 4-8 erisuuruses tassi ideaalsel temperatuuril alati valmis. Osta tassisojendi siit: https://espresso.ee/pood/jura-kohvimasinate- lisatarvikud/jura-tassisoojendi-s-must/
- nipp: kontrolli üle kohvijookide sätted
Hea kohvi valmistamise juures on võtmeks kohvi ja vee õige vahekord. Kui tundub, et kohv on liiga mõru või liiga lahja, on hea üle kontrollida kohvijookidele valitud sätted. Laadi alla Jura soovituslikud kohvijookide sätted siit: Jura soovituslikud kohvijookide sätted.pdf
- nipp: tee kohvimasinale puhastus.
Peale kohvi valmistamist jääb masina torudesse maha kohvi ja piima rasvu ning muud sadet, mis ei pruugi vaid veega loputamisel täielikult eemalduda. Pika aja jooksul jäägid rääsuvad ning rikuvad kohvi joogi maitset. Et sinu kohv oleks alati parima maitsega, puhasta oma kohvimasinat regulaarselt. Loe veel kohvimasina puhastamisest siit: https://espresso.ee/kohvimasina-puhastus-kindel-viis-tagamaks-oma-kohvimasina-pikk-iga/