Milline kohvimasin valida koduseks kohvitegemiseks – espressomasin, presskann, aeropress? Vaata ja loe soovitusi siit!
Oleme nüüd rääkinud erinevatest kohvijookidest ja olulistest nüanssidest nende valmistamise juures. Seega on viimane aeg vaadata, millised on need kohvi valmistamise vahendid, mis saaksid sulle tagada suurepärase kohvijoogi elamuse ka kodus.
ESPRESSOMASIN (KÄPPMASIN, KA KÄPP-ESPRESSOMASIN)
Kui soovid kuldpruuni cremaga espressot või kreemja vahuga cappuccinot, siis tasub kaaluda käppmasina soetamist ja võtta aeg tehnika omandamiseks ja lihvimiseks.
Käppmasina puhul tuleb käsitsi teha enamuse toimingutest alates kohviubade jahvatamisest lõpetades piima vahustamisega. Seega nõuab kvaliteetse kohvi tegemine suuremat vilumust, kui automaatse espressomasinaga kohvivalmistamine seda eeldab. Samuti on tarvis lisatarvikuid, näiteks kohviubade jahvatamiseks kohviveskit.
Kuid kui kogemuste pagas on omandatud, on raske leida vastast värskelt röstitud ubadest espressole, mis on valmistatud moodsa käppmasina poolt.
Espressomasin (käppmasin, ka käpp-espressomasin)
ESPRESSOMASIN (AUTOMAATNE)
Täisautomaatne espresso on kõrgelt hinnatud nende inimeste seas, kes soovivad kohvi nii öelda kõigest ühe nupuvajutamisega. Masin teeb kõik vajaminevad toimingud kohvijooja eest. Kuna tegemist on automaatse toiminguga, võid üsna kindel olla, et iga nupuvajutus ja selle tagajärjel tassi voolav kohvijook, kindlustab sulle ühtlase kvaliteedi ja maitsega joogi.
Seega kui hindad kiirust, mugavust ja nii öelda kindla peale minekut, on automaatne espressomasin just sinu jaoks mõeldud.
AEROPRESS
Aeropressi puhul on tegemist kohvivalmistamise viisiga, mis ühendab endas filtrikohvi ja presskannu meetodeid. Kuna aeropress panustab rohkem suhkrutele, kui hapetele, on tulemuseks marjasema maitsega kohvi.
Aeropressiga kohvi valmistamiseks surutakse jook läbi kohvi ja tulemuseks on puhas ning rikkaliku maitsega rüübe. Aeropress on oma väikeste mõõtmete, kiire valmistamise ja äärmiselt lihtsa puhastamise tõttu suurepärane võimalus saada head kohvi nii reisil kui matkamisel. Kuid see on populaarne ka koduses majapidamises. Põhjuseks loomulikult väga soodne hind ja seejuures on aga suurepärane lõpptulemus alati garanteeritud.
Kuidas valmistada kohvi aeropressiga?
Aseta filter aeropressi põhja alla ning seejärel oma lemmik kohvitassi kohale.
Lisa kohvi kambrisse ning vala peale kuum vesi.
Sega kaasaantud segamispulga abil kohv kuuma veega.
Lase kohvil 20 sekundit tõmmata.
Nüüd aseta kolb kambri kohale ja vajuta kergelt selle peale, kuni kolb jõuab põhja.
Tõsta aeropress kohvitassilt, eemalda sellest kohvipuru ning loputa seade.
Maitsvaid kohvielamusi!
PRESSKANN
Nimetatakse ka kolviga kannuks, french press’iks ja prantsuse presskannuks. See on laialdaselt kasutatav vahend nii kodus kui ka kohvikutes. Presskannu kohvi on mugav seetõttu, et kann pakub võimalust teha kohvi nii vaid iseendale, kui ka mitu tassi suurema seltskonna puhul. Selleks piisab vaid vee ja kohvipuru reguleerimisest.
Presskannu kohvi valmistamine
Valage veidi kuuma vett tühja presskannu, et enne kohvi tegema hakkamist kannu soojendada. Kui kann on soojenenud (paarkümmend sekundit), valage see vesi välja.
Kui te ei kasuta eeljahvatatud kohvi, jahvatage kohvioad üle keskmise jämedamal astmel.
Lisage jahvatatud kohv ühtlaselt presskannu põhja. Selle teeb hõlpsamaks kannu kerge raputamine.
Nüüd valage kuum vesi kannus oleva kohvipuru peale. Pane tähele, et vesi ei tohi olla enam keev, vaid mõni kraad jahedam.
Esmalt valage vett nii palju, et oleks kohvipuru vaid kaetud. Oodake kümmekond sekundit, et tekiks koorikut meenutav kiht. Selle ajal hakkab kohv paisuma. Seda protseduuri nimetatakse ka kohvi õitsemiseks.
Nüüd valage peale ülejäänud vesi vastavalt soovitud kohvitasside arvule.
Asetage kaas peale ja oodake paar minutit.
Viimaseks suruge presskannu kolb alla sedasi, et kogu kohvipuru oleks presskannu põhja kokku surutud.
Kui kohvijook on valmis, saab seda mitmete lisavahenditega muuta veelgi täiuslikumaks. Üks neist kindlasti on vahva ja kohev piimamüts. Selle valmistamiseks on võimalik soetada spetsiaalne piimavahustaja.
PIIMAVAHUSTAJA
Valik on siin üpris lai. Müügil leidub nii käsitsi juhitavaid patareidega piimavahustajaid, kui ka elektrilisi ning pliidile asetatavaid piimavahustajaid.
Lisaks piimavahustajale endale on suur roll õnnestunud piimavahu saamiseks ka piima kvaliteedil ja selle õigel temperatuuril. Jahe piim lihtsalt ei lähe vahtu.
Vahustamisel surutakse piima sisse õhumullid. Need ühinevad piimavalguga moodustades seeläbi koheva vahu. Niisiis on oluline osa piimas leiduvatel valkudel. Samuti tuleb pöörata tähelepanu piima rasvasisaldusele. Mitmed tuntud baristad on öelnud, et tavapärane 2,5%-lise rasvasisaldusega piim on parim korraliku ja püsiva piimavahu valmistamiseks.
KOKKUVÕTTEKS
Nüüd on ring peale tehtud nii koduse kohvivalmistamise kuldreeglitel, kui ka kohvijookide tegemise viisidel ja erinevatel kohvijookidel. Seega õige aeg kõik saadud teadmised ellu rakendada ja kohvi valmistama asuda!
Mõnusat joogielamust!