Üldiselt tuntakse kohvi puhul kahte põhisorti: araabika ja robusta. Kuigi robusta taim on saagikam ja vähem vastuvõtlik taimehaigustele, kasvatatakse maailmas kõige rohkem siiski araabikat. Araabikat hinnatakse selle kõrge kvaliteedi ja heade maitseomaduste pärast, mida võib kirjeldada kui rikkalikku šokolaadi, pähklite, puuviljade ja marjade maitset. robusta maitsepalett on araabika kõrval seevastu mõrkjas ja maalähedane. Araabika kui ka robusta kohvisordid jagunevad veel mitmeteks alasortideks, millest igaüks annab kohvile oma maitse nüansid. Kohviubade maitse testimisest siin.
Typica on kõikide kohvide esiisa, mis on levinud üle maailma ja kohanenud kohaliku kliimaga. Tänu sellele on Typical palju erinevaid variatsioone nagu näiteks Kona (Hawaii) ja Blue Mountain (Jamaica). Typica taime saagikus on üldiselt väike, aga kvaliteet äärmiselt kõrge. Typica maitset iseloomustavad hapukad sidruni- ja värsked lillenoodid ning magus järelmaitse.
Bourbon sordi aretasid prantslased 18. sajandil India ookeanis asuval vulkaanilise pinnasega Bourboni saarel ning sajandi lõpuks levis see laialdaselt Brasiilias ja ka mujal Lõuna- ja Kesk-Ameerikas. Bourbon on tuntud oma rikkaliku maitse, pähklisuse ja ühtlase konsistentsi poolest. See on madala happesusega ja keskmise täidlusega ning teiste sortidega võrreldes üsna magus.
Caturra aretati Brasiilias 1930. aastatel ning selle sordi nimi tuleneb guaranii keelest, mis tähendab “väike” ning mis viitab selle taime kääbuskasvule. Caturra sordi aluseks on eelnimetatud Bourboni taimes tekkinud looduslik ühes geenis tekkinud mutatsioon, mille tõttu on taim madalama kasvuga kuid millel on rohkem harusid. Caturra maitseprofiil on magus ja tsitruseline, vahtra ning mee nootidega.
Timor on looduslik segu araabikast ja robustast, mis avastati Indoneesias Timori saarelt 1940. aastatel. Tänu robusta sisaldusele on taim haigustele vähe vastuvõtlik. Timor on täidlane tumeda šokolaadi hõnguga ja maheda järelmaitsega kohv, keskmise röstiga kohvil on kergelt puiduseid ja ürdiseid noote. Timor on kohvisegudes väga harva ainuke sort.
Catimor on kvaliteetsest madalakasvulisest Caturrast ja haigustele vastupidavast Timorist Portugalis 1959. aastal aretatud hübriid. Catimor on madala happesusega ja maitse poolest veidi mõrkjas. Catimorist valmistatud kohvil on tunda pähklite ja ürtide aroome ning kirsi ja marja noote.
Nagu näha, on igal kohvi alasordil oma maitsenüansid ning iga 100% araabika kohv maitseb veidi erinevalt. Samuti maitsevad erinevalt röstikodade kohvisegud, mis on loodud analüüsides iga kohvi parimaid omadusi ja neid täpselt omavahel segades, et luua tasakaalustatud, mõnus ja ühtlane maitseprofiil.
Maitse, kui erinevad on meie 100% araabika kohvid:
Jolly Caffe Crema – 12 erinevat araabika sorti, maitse on mahe, šokolaadine ja puuviljane. Loe lähemalt siit.
Jolly Venere – Kesk-Ameerikast pärit araabika oad
Espresso Arabica Arditi – Kesk-Ameerikast pärit keskmise kuni heleda röstiga araabika oad
Parana Espresso Italiano – rikkalik aroom ja kergelt puuviljane mahe Itaalia espresso uba
Gran Salvador Arabica N° 23 – Brasiiliast, Kolumbiast, Costa Ricalt ja Etioopiast pärit araabika oad, tummise pähkli ja tumeda šokolaadi järelmaitsega kohv. Loe lähemalt siit.
Agust Gentile – Brasiilia, El Salvadori, Guatemaala ja India päritolu kohvioad, mis loovad tugeva puuvilja- ja lillearoomiga ning kerge šokolaadi maiguga kohvi. Loe lähemalt siit.